Затвори оглас

Naše mobilní telefony i počítače už dnes zvládají to, na co jsme před pár lety ani nepomysleli. Je zde ale vyloženě něco, na co se alespoň po softwarové stránce těšit? Když se podíváme do minulosti, skutečně bylo co vylepšovat a je tomu i nyní. 

Android se učil od iOS, iOS zase od Androidu, k tomu jsou zde ještě nadstavby výrobců telefonů, kteří také sem tam přijdou s něčím, co má potenciál se u uživatelů chytit. Pokud se ale nyní zaměříme konkrétně na iOS, je zde opravdu něco, co nám skutečně chybí? Za sebe mohu jmenovat takovou drobnost, jakou je lepší ovládání hlasitosti s ohledem na softwarového manažera, který je na Androidu přítomen dlouhé roky. Jenže co víc chtít?

Ano, ovládací centrum má své mouchy, Fotoaparát nenabízí plný ruční vstup, oznámení jsou spíše divoká než přehledná, ale nic z toho není to, co by bylo nějakou zásadní funkcí, která by dost zásadně měnila hru. Ostatně když si projíždím novinky iOS 17, není zde nic, co by skutečně více oslovilo – ani přizpůsobitelné telefonní hovory, ani Klidový režim, nejvíc možná potěšily interaktivní widgety a uvidíme, co přinese aplikace Deník.

iOS 16 přineslo především možnost přizpůsobit si zamčenou obrazovku, iOS 15 soustředění, iOS 14 Knihovnu aplikací, iOS 13 Tmavý režim, iOS 12 Čas u obrazovky, iOS 11 přepracované Ovládací centrum, které od té doby vypadá tak, jak ho známe dnes. Všechny systémy měly samozřejmě mnoho dalších ale spíše menších novinek. Ti, kterým však sahá paměť ještě dále, vzpomínají na zásadní redesign, který přineslo iOS 7. Nyní se vylepšuje pozvolna, decentně, a i tak mnozí zmiňují, jak iOS zbytečně kyne skrze zbytečné funkce.

Na co bychom se mohli těšit? 

Apple čile pracuje na iOS 18 a už o něm prosakují různé informace. Přišel s nimi Блоомбергов Марк Гурман, který o systému prohlašuje, že má být největší aktualizací iOS za poslední roky. Nejmenuje sice žádnou funkci, nicméně má dojít na redesign, na zlepšení výkonu, na navýšení bezpečnosti. Tím možná nejzásadnějším by ale mohla být integrace generativní umělé inteligence.

Apple na ní údajně pracuje, a právě příští rok se o ní máme dozvědět více. To samozřejmě na WWDC, které se bude pořádat v červnu. Problém zde ale je, že mnozí neví, co by s AI v telefonu měli vůbec dělat. Narazit může už na začátku Samsung, který svou AI zvanou Gauss plánuje nasadit do řady Galaxy S24 v lednu 2024. Hodně bude záležet, jak to odprezentuje. Je se tedy na co těšit? Zcela určitě, zároveň je ale třeba krotit vášně, protože s největší pravděpodobností budeme mít s češtinou smůlu, a to jak u Samsungu, tak u Applu.

.